80-годишният парен локомотив, произведен по поръчка на Третия Райх за нуждите на германската войска по време на Втората световна война, потегли вчера следобед за София, теглен от локомотив на „Булмаркет рейл карго“. 
Русенската фирма е избрана за превозвач от виенския собственик на машината „TransEurop Eisenbahn AG“, тъй като може да осигури безпрепятствено придвижване на историческия локомотив, който е с неработеща спирачна система, до столицата. Там ще му бъде направен ремонт за 1 000 000 лева в рамките на девет месеца. 
Транспортирането ще се извърши със скорост до 60 км/ч и периодични технологични спирания на няколко гари по трасето Русе-София. 
Вчера на машината беше извършен последен предпътен преглед, както и инструктаж на влаковата бригада. Първият престой на легендарната парна машина вчера беше на Гара Разпределителна, където го очакваха около петдесетина граждани, за да го разгледат. Крайната спирка е гара Подуене в София, където се очаква влакът да пристигне днес в 5 часа сутринта.
Дължината на цялото трасе, което ще измине парният локомотив между Русе и София, е 417,714 км, а обратно към Виена през ноември машината ще се движи на собствен ход.