Норвежецът Хенрик Кристоферсен спечели гигантския слалом в старта от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Банско, след като победи с четири стотни водача в генералното класиране Марсел Хиршер. Второто място бе достатъчно за австриеца, за да си осигури малкия кристален глобус в дисциплината.

На писта Бъндеришка поляна в българския курорт Хиршер зададе темпото в първия манш, като остави на 22 стотни зад себе си Кристоферсен и на цели 68 стотни Алекси Пинуто от Франция. Във втората част на състезанието Кристоферсен бе много солиден и постави под напрежение стартиращия последен Хиршер. 29-годишният австриец допусна две грешки при спускането си, като бе близо до отпадане, но успя да се задържи на пистата и в крайна сметка остана на 4 стотни от Кристоферсен. На трето място се нареди французинът Томас Фанара, който бе с 39 стотни по-бавен от победителя.

Второто място на Хиршер му бе достатъчно, за да си осигури малкия кристален глобус в гигантския слалом, като това е 19-то такова отличие за австриеца, с което той се изравни с легендата Ингемар Стенмарк и се доближи на един глобус от рекордьорката Линдзи Вон.

Двамата български представители в дисциплината – Алберт Попов и Йоан Тодоров, не успяха да влязат в топ 30 в първия манш и не стартираха във втория. Попов, който записа няколко страхотни представяния в слалома на Световната купа през този сезон, включително две класирания в топ 10, даде 32-ро време, като остана на едва 26 стотни от 30-ия Ерик Рийд. Тодоров записа резултат от 1 минута 20.08 секунди и завърши на 51-ва позиция.

По този начин приключи уикендът от Световната купа в Банско. В петък французинът Алекси Пинтуро спечели алпийската комбинация и с това си осигури малкия кристален глобус в дисциплината, а вчерашният супергигантски слалом бе отложен заради лошите атмосферни условия.