Европа не е в центъра на цифровата революция, и изостава от САЩ и Китай, защото инвестира пъти по-малко в новите технологии. Това заяви еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел по време на вчерашната дискусия на тема "Цифровите технологии: възможности и предизвикателства" в Русенски университет.
През 2012 г. 4 от десетте най-мощни суперкомпютъра са били в Европа, сега вече няма нито един. Недостигът на ИТ специалисти се оценява на 350 000 души и се очаква да достигне 500 000 през 2020 г. Едва 44% от хората в трудоспособна възраст имат нужните дигитални умения, а след 2020 г. се очаква 90% от работните места да изискват такива, посочи еврокомисарят.
Според Мария Габриел изоставането може да се компенсира с изграждането на единния цифров пазар в ЕС. Като успехи в това направление тя посочи отпадането на роуминга, на географския принцип на продажбите в интернет, уеднаквяването на правилата за електронна търговия. 
За първи път в историята ЕС има самостоятелна програма "Цифрова Европа" с бюджет от 9 милиарда евро. Тя обхваща пет ключови направления: цифрови умения, киберсигурност, суперкомпютри, цифровизация на публичната администрация и изкуствен интелект.
Еврокомисарят призна, че борбата с фалшивите новини се оказва трудна и предприетите досега мерки са крайно недостатъчни. ЕС осъществява месечен мониторинг на платформите и социалните мрежи с идеята самите те да елиминират фалшивите акаунти, ботовете и дезинформацията, която може изцяло да промени реалността. 
Мария Габриел защити спорната европейска директива за авторското право, която предвижда да ограничи безплатното споделяне на съдържание в интернет. Директивата стана популярна като Article 13 заради нейния чл.13, който задължаваше онлайн платформите да премахват защитено авторско съдържание и да споделят приходите си с представителите на творческите индустрии, сред които са медиите. 
Документът вече получи одобрението на представителите на правителствата, надяваме се да бъде подкрепен и в европарламента, посочи Габриел.
По време на вчерашното си посещение в Русе Мария Габриел разговаря с кмета Пламен Стоилов за важни цифрови проекти в региона, включително инициативата за свободен интернет на обществени места, по коята общината спечели европейско финансиране. 
Еврокомисарят по цифровизацията разговаря и с ученици от АГ "Гео Милев", освен това посети Центъра за речни информационни услуги, където е съсредоточен целият контрол на корабния трафик по река Дунав и се запозна с изградената с евросредства високотехнологична система.