Резервоар с един тон е бил спасен от взрив от пожарникарите, притекли се на помощ за гасене не турския автобус, който вчера преди разсъмване изгоря на пътя Русе-Бяла и се наложи трафикът да се отклонява по обходни маршрути.
Пожарът лумнал на завой на Беленския баир малко преди 5 часа в пътуващия от Истанбул за Букурещ рейс. В него били само тримата шофьори, а пътниците чакали в румънската столица. Един от водачите легнал да поспи на задната седалка, но веднага усетил миризма на дим и изгоряло и викнал на колегите си. Автобусът веднага спрял и тримата извадили пожарогасителите, но пламъците били прекалено буйни, за да се справят с тях. По щастлива случайност по пътя минал бус, чийто шофьор веднага позвънил на 112 и пожарникарите пристигнали по най-бързия начин, но вече нямало нищо за спасяване освен резервоара с един тон нафта, чието избухване би усложнило неимоверно много ситуацията. За неутрализиране на опасността била нужна два часа и половина работа на мъжете с огнезащитни костюми.
Автобусът е на новосъздадена фирма, специализирана в превоз по линията Истанбул-Букурещ, чиято дейност е трябвало да стартира официално вчера. Произведен е през 2013 година, застрахован е, минал е технически преглед и е бил в пълна изправност. Нещо обаче вероятно е станало по пътя с електрическата инсталация, тъй като първоначалните заключения са, че причината за инцидента е късо съединение.
Тримата шофьори бяха много притеснени, но и благодарни, че са били без пътници и никой не е пострадал.
"Представяте ли си, ако бяхме с 50 души вътре, които спят по това време сутрин, какво можеше да се случи", сподели единият от тях - Айли Сали.