Ще търсим нови интерактивни методи на обучение на децата чрез информационните технологии. Това включва платформа с безплатни образователни ресурси, достъпно образователно съдържание, включва изграждане на wifi мрежи в училищата и възможност за фронтално обучение преди всичко чрез проектори. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

От друга страна говорим за развитието на по-задълбочени дигитални умения, които ще са необходими на днешните ученици, които ще бъдат на пазара на труда през 2050-2060 г., коментира Вълчев и добави, че министерството ще работи и върху подобряването на дигиталната медийна грамотност у децата и безопасното им сърфиране в интернет. Ще бъде подписан меморандум за дигитално образование, който ще бъде в подкрепа на предприетите политики от Министерството на образованието.

Вълчев коментира възможността децата да избират какъв пол са в инструмента за самооценка Selfie, от няколко възможности – мъж, жена и друго.

Не подкрепям проповядването на джендър идеология в училища като министър и родител. Целта на инструмента за самооценка не е да определи половата принадлежност. Причината да има и такъв вариант за отговор е защото има страни, които са приели тази възможност, но тя не е задължително да бъде базирани на принципа на самоопределяне, а те са в отговор на медицински нужди. Ние не можем да махнем тази колона от инструмента Selfie, защото той е един за всички европейски страни. Може единствено, Европейската комисия, по наша молба да го направи. Ще отправим такава молба, заяви Вълчев и каза, че до момента има само един сигнал срещу тази опция.

Вълчев коментира и нарастващия брой на заболелите от морбили в столичния квартал „Христо Ботев“.

„Притеснително е нарастването на случаите на заболелите. Лекарите следят ситуацията, но в момента не мога да кажа, че имаме предпоставка за преустановяване на учебния процес“, каза още той.