С патриотични маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър под диригентството на Димчо Рубчев и възрожденски песни, изпети от хор "Св.Георги Победоносец", ръководен от Мина Влайкова, започна градското честване в Пантеона на 141-ата годишнина от Освобождението на Русе. Преди това Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха литургия в чест на събитието в катедралния храм "Св.Троица". 
На този ден заедно с османството си отива и турското име на нашия град - Русчук, и идва името Русе, с което градът се гордее и днес, каза в празничното си слово кметът Пламен Стоилов. Прекланяме се пред подвига на руските воини, благодарение на които ни има днес, трябва да знаем на кого дължим свободата и благодарение на кого днес имаме своите мечти, които сбъдваме, подчерта Стоилов. 
Приветствие към русенци по случай празника отправи и генералният консул на Русия Андрей Громов. Той изтъкна, че общите културни ценности и единната вяра са в основата на връзките между руси и българи. И пожела град Русе да остава все така ярък, самобитен и развиващ се, а жителите му да бъдат здрави и щастливи. 
Водещият церемонията актьор от драматичния театър Ивайло Спасимиров припомни думите на Васил Друмев - Браницкия епископ Климент, с които той посреща генерал Тотлебен на 20 февруари 1878 г. в Русе. Владиката Наум отслужи благодарствен молебен и сводовете на Пантеона се изпълниха със звучно многолетствие. Накрая институции, партии, училища и много граждани поднесоха венци и цветя.