Русе отново осъмна вчера с труден за дишане въздух и начело на националната класация за превишение на фините прахови частици /ФПЧ/ със замърсяване два пъти над допустимото. Онлайн мониторингът на Еврпейската агенция по околна среда концентрацията определи въздуха като много мръсен. Това основно се дължи на безветрието, високото атмосферно налягане и наблюдаваната вчера температурна инверсия, които не позволяват разсейването на замърсителите. 
Данните за качеството на въздуха от автоматичната измервателна система във „Възраждане“ на 18 февруари (тъй като нормата за фини прахови частици е средноденонощна), също показаха превишение от 1.8 пъти над допустимите 50 микрограма на кубичен метър, съобщиха за „Утро“ от екоинспекцията. Останалите следени замърсители от пункта са със завишени стойности, но няма превишаване на пределно допустимите концентрации.
От 19.30 часа на 18 февруари до вчера сутринта чрез тел. 112 са постъпили четири сигнала за неприятни миризми. Оплакванията са били за миризма на развалени яйца по бул. „Цар Освободител“, на бакелит в района на гарата, както и за метал в кв. „Възраждане“.