Охранители в „Юсис“ спасиха шестетажна жилищна сграда от експлозия, съобщи ръководителят направление „Сигнално охранителна дейност“ във фирмата Димитър Димитров.
В понеделник около 23.45 часа в централата на „Юсис“ се получава сигнал от охранителната техника, че в ресторант „Ривер“ на ул.“Чавдар войвода“ на ъгъла с ул. „Придунавски булевард“ има проблем. Дежурният патрул тръгва към мястото и вижда, че жилищната сграда е газифицирана, но носещата се слаба миризма е не на газ, а на пластмаса.
Охранителите се обаждат на тел.112 и след малко идват служители от „Овъргаз“, два противопожарни автомобила и две патрулки. Малко по-късно пристига и специализиран автомобил с автостълба заради опасност за евакуация на жители в блока през терасите. Подаването на газ към 6-етажната сграда е спряно, след което е отворена вратата на ресторанта. Точно в това време лумват пламъци от бара, които веднага са потушени от огнеборците, без да нанесат значителни щети. Заради силното задимяване обаче част от живеещите в апартаментите над заведението са евакуирани от сградата.
Причината за пожара се оказва късо съединение в хладилна витрина зад бара.
Благодарение на бързата и адекватна реакция на момчетата от „Юсис“, „Овъргаз“ и на дежурните пожарникари инцидентът се размина само с опушване на стени и тавани на ресторанта и не се допусна експлозия, каза за „Утро“ началникът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов.