Апелативният специализиран съд не пусна Евгения Банева от ареста, предаде репортер на БГНЕС.

Сред аргументите, с които Банева поиска да излезе от ареста бяха и тези, че е майка на три малолетни деца.

“Децата са във Франция, тъй като те са ученици и тъй като са започнали учебната година още преди задържането на Баневи. Децата са на грижите отначало на техни приятели, после отишла едната баба, после другата баба, после една братовчедка, после друга братовчедка, но тези роднини едно е да отидат един път дори за 2-3 седмици, нищо че имат семейства и деца, но ти не можеш да ги караш неизвестно колко пъти да бъдат там. А децата са малки, близнаците са 9-10-годишни, сестра им е също малолетна. Колкото да са отговорни децата, това е един огромен стрес за тях. Пускането й на нея дори под „домашен арест“, дори под гаранция, дори със забраната да пътува ще й създаде възможност да направи организация в цялата тази работа”, обясни пред журналисти адвокатът й Татяна Дончева преди да се произнесе съдът.

Според защитата процесът изначално е миниран за присвоително престъпление.

БГНЕС припомня, че семейството бизнесмени Николай и Евгения Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември 2018 г.

Те са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.

Майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби в обвинение. 77-годишната жена ще отговаря за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари. Мария Банева остана на свобода срещу 10 хиляди лева гаранция.

Николай Банев вече поиска да излезе на свобода, но и първоинстанционният Наказателен съд, и Апелативният спецсъд му отказаха.

Междувременно стана ясно, че Инициативен комитет е решил да издигне кандидатурата на Евгения Банева на евровота през май.