Ще покажем, че парламентаризмът няма алтернатива, да отсъстваш от парламента не е решение. Това заяви Волен Сидеров, лидер на „Атака” след Коалиционния съвет в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

По-правилното и по-доброто е да приемаме законите, да придвижваме темите, които хората очакват от нас. Може би това ще стане сега по-делово и по-спретнато в отсъствието на БСП, добави Сидеров. Ще изпълним управленския мандат, категоричен е Сидеров.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че БСП смятат, че през парламентаризма могат да си правят кампания за евроизборите и местните избори.

Въпреки различията, които имаме по определени законопроекти, ние имаме един ангажимент – формиране на мнозинство и подкрепа на правителството до края на мандата. Това бе препотвърдено на Коалиционния съвет, добави още Каракачанов.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че изпълняват ангажиментите по управленската програма. „От събираемостта, която е в момента отново ще имаме възможност за увеличение на доходите с 10% в края на тази година. Управленската програма се изпълнява в параметрите и по поетите ангажименти”, отбеляза Цветанов.

Той коментира и напускането на НС от страна на БСП.

„Това ще доведе до ограничаване възможността на депутатите да участват в парламентарната си дейност на форуми извън България – ПАСЕ, ОССЕ, също и като наблюдатели в изборните процеси. Това е дейност, която е вменена на българският парламентаризъм, сега ще трябва да го граничим, за да осигурим кворум в началото на пленарните заседания. БСП се дистанцира от реалния парламентаризъм, от това да участват активно в законодателната дейност и по осъществяването на парламентарен контрол. След като се отказват от това, това значи, че не знам дали въобще БСП ще участва в следващите парламентарни избори, тъй като няма как да правиш политика, да защитаваш обществото, както и своите политики.

Благодаря на всеки от нас, който е отговорен към дисциплината, подчерта Цветанов. Ще продължим да говорим и с БСП, и с ДПС.