Повече от 400 музиканти от 4 континента - инструменталисти и певци, ще вземат участие в близо 40-те събития в разнообразната програма на 59-ото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни". Вчера екипът на Ива Чавдарова в общинския отдел "Култура" представи музикалния празник, който започва на 15 март с Пета симфония на Густав Малер в изпълнение на русенските симфоници под палката на маестро Йордан Камджалов. 
Предстоят ни 15 световни и български премиери, 28 концерта с 11 международни програми, 6 майсторски класа, изложби, срещи, дискусии, каза Чавдарова. Тя открои няколко акцента, сред които са гостуването на европейския елит на камерната музика - трио "Вандерер" и струнен квартет "Модиляни", концерта-спектакъл на ансамбъл "Росиньол", пресъздаващ дворцовата атмосфера от времето на Медичите, интригуващи арт партньорства като комбинацията саксофони на квартет "Сигнум" с пианиста Лукас Генюшас и др. За първи път ще прозвучат нови творби от Емил Табаков, Васил Казанджиев, Симеон Пиронков и други родни композитори. 
За първи път майсторски класове ще водят професорът на родения в Русе пианист виртуоз Евгени Божанов - Георг Фридрих Шенк, китаристът Георги Василев, бележитото сопрано Стефка Естатиева, която специално пристига от САЩ, за да води класа на даровити млади оперни певци, и от акордеониста със световна известност Красимир Щерев. Другите два майсторска класа традиционно приковават интереса - те се водят от вълшебника на цигулката Минчо Минчев и от завладяващите с талант и непосредственост саксофонисти от "Сигнум". 
Фестивалният оркестър, който по думите на директорката на Училището по изкуствата Мария Дуканова е уникален не само за България, но и в световен мащаб, тази година ще се представи с два концерта - на 28 и 31 март. Към него тази година се присъединяват и десетина музиканти от Румънския национален оркестър на диригента Кристиян Мандял, съобщи Дуканова. 
Билети за "Мартенски музикални дни" започват да се продават от днес в 15 ч на касата в операта.