Русенската компания "Инаут Трейд", специализирана в куриерско и логистично обслужване на онлайн магазини, сключи в началото на годината ключов договор за партньорство с един от лидерите на гръцкия логистичен пазар - Biz Courier & Logistics LTD. За неговото значение за фирмата и за бизнеса от региона разговаряме с управляващия съдружник на "Инаут Трейд" Светлозар Димитров.

- Г-н Димитров, как се стигна до подписването на този договор с Biz Courier & Logistics?
- Работим с тях от 2015 г., предлагаме една и съща услуга. Ние сме били техен клиент, те наш. Правили са в годините неуспешни опити да се сдобият с партньор в България. Сега вече ние сме им такъв.
- В какво по-точно се изразява това партньорство?
- Biz Courier & Logistics имат свой склад в Русе, това са бившите складове на НИПКИ. Партньорството им с нас им позволява да предложат на клиентите си доставки до България на цената на сухопътна доставка между две точки в България. И за Румъния, защото покриваме и нея. Да вземем например един немски търговец, извършващ онлайн продажби до България. Вместо да праща всяка пратка с куриер отделно, което при бързи доставки по въздух би излязло безумно скъпо, той може да държи някакви количества на склад в Русе за жълти стотинки. Като зарежда само от време на време по един палет, за да допълва асортимента, който е на изчерпване. С нашия софтуер ние виждаме веднага, че някой в България или Румъния е поръчал този артикул и го доставяме светкавично.
- Това е много хубаво за западните търговци, които искат да продават у нас, но как помага на нашите да продават на Запад?
- Точно така, обратното е по-важно и тук ползата от нашето сътрудничество с Biz Courier & Logistics е още по-голяма. Вече седем години сме в този бизнес, от 2012 г. имаме почти 1 млн. обработени пратки. Досега предлагахме сухопътни доставки за Гърция, Румъния, Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Сега към тях се прибавят Италия, Австрия, Германия, Франция. Складът в Испания покрива и Португалия, а този в Будапеща - Унгария, Чехия, Полша и Словакия. Вече са 13 държави. И българските онлайн търговци могат да се възползват от възможността да извършват евтини доставки до тези страни. Защото сега една пратка от 1 кг до Полша струва 5 евро. За Германия, Франция, Италия - още по-скъпо. Могат да доставят и с наложен платеж, което все още е предпочитана от клиентите опция. 
- Какво продават нашите фирми онлайн? 
- Най-вече козметични продукти, мода, хранителни добавки. Но и всякакви други - чорапи примерно, има една русенска фирма, която отдавна продава мебели по интернет. Доставяли сме дори матраци за Румъния. 
- А има ли такъв сегмент, където нашите производители недооценяват възможностите на онлайн търговията?
- Може би шивашките фирми, които работят на ишлеме. Много от тях недооценяват възможностите да продават собствена марка и дори не се опитват. Но и в този сектор се задвижват нещата, тези дни водим точно такъв разговор с една голяма русенска фирма за конфекция.
- Как виждате перспективите пред онлайн търговията?
- Продажбите в интернет растат и това е трайна тенденция. Хората, които пазаруват онлайн, се увеличават с много бързи темпове. Мисля, че Русе тепърва ще става интересен логистичен център. Тепърва при нас ще навлизат големите играчи като "Амазон", "Ибей" и "Алибаба". 
- Наистина ли сме интересни за тях?
- Не сме толкова малък пазар, в България са 1 млн. потенциални клиенти, в Румъния - 2,5 млн. ще влязат тук със сигурност, дали директно или като закупят някой местен играч, това е друг въпрос.
- А как се развива фирма "Инаут Трейд"?
- Имаме над 400% ръст за 2018 година. Този януари, който по принцип е мъртъв месец, ни е рекорден. С 20 човека персонал правим оборот от 1,5 млн. лева. Само и само благодарение на ИТ решенията, в този бизнес софтуерът е всичко. Има такива, които тръгнаха по нашия път и се опитват да ни копират, но пишат софтуера, преди да са започнали работа, така няма да стане. Нашият софтуер дава възможност на клиента да поддържа до 2500 уникални продукта, превалутира автоматично валутите, поемаме целия процес по обслужване на поръчките в един електронен магазин плюс складиране, обработване и управление на наличностите. Вече не търсим клиентите, а те ни търсят. А като напишеш "куриерски доставки Румъния" в Гугъл, името ни излиза най-отгоре. Без да сме дали и лев за реклама.