141 години от Освобождението на Русе от турска власт ще бъдат тържествено отбелязани на 20 февруари. Русенци ще честват деня, в който генерал Едуард Тотлебен е влязъл в града начело на руските войски, а тогавашният управник Делавер паша е предал на руския генерал сабята си. В 9 ч в сряда в катедралния храм "Св.Троица" ще започне благодарствен молебен. След края на празничната църковна служба шествие ще отведе свещеници, представители на градската и областната управа и граждани до Пантеона на възрожденците, където ще ги посрещне общинският Духов оркестър с възрожденски песни и маршове. Градското честване ще продължи от 11 ч в Пантеона с празнични речи, песни и поднасяне на цветя и венци. 
В 15 ч същия ден по БНТ 2 ще бъде излъчен русенският филм за осбождението на града, който носи заглавието "Зора над Русчук". Екипът, заснел лентата през 2008 г., припомня както историческите факти, така и разпространените легенди, обяснява Александър Недков, изпълнителен продуцент. Един от любопитните акценти е непотвърдената категорично версия за спасяването на русчуклии от сигурна гибел, каквато им подготвяли турските власти при отстъплението си. Филмът разказва как масонът Иван Ведър се ръкувал с Делавер паша, прилагайки специалния таен масонски знак, а пашата  - също масон, го е разчел и отменил решението си за унищожението на 4000 русенци.
Документалният филм е с режисьор Владимир Кондов, автори на текста са историците Теодора Бакърджиева и Ренета Рошкева, оператор е Никола Тодоров, а  тонрежисьор - Елена Джелепова.