Двата локомотива, теглили композицията от 25 вагона с общо 1 900 т пропан- бутан, бяха изправени, но още са на линията, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Следствените действия днес продължават, разследващите правят огледи на местопроизшествието. Движението по жп линията Пловдив- Карлово е възстановено, днес ще се работи и по отстраняване на щетите по релсите.

Още вчера сутринта управителят на фирмата превозвач “Булмаркет рейл карго” Петър Ганев предположи, че причина за дерайлирането на влака е счупен език на стрелка. И днес от фирмата продължават да твърдят, че вината е в жп инфраструктурата.

Разследването се провежда под наблюдението на Окръжна прокуратура- Пловдив, според окръжния прокурор Румен Попов и гл. комисар Николай Николов, има няколко версии и всяка от тях е възможна. Факт е, че влакът се е движел със скорост около 32- 35 км/ч, той е пренасял товара си от Сърбия до гара Разпределителна- Пловдив. Спирачният път е бил около 40 м дълъг.

Снощи министър- председателят Бойко Борисов кацна със самолет от Мюнхен в Пловдив, където се срещна с областния управител Здравко Димитров и директора на ОД на МВР- Пловдив, за да се запознае лично със ситуацията.