Личните лекари получиха вчера указание от Министерството на здравеопазването да издирят всички деца до 18-годишна възраст без имунизация срещу морбили. Опасната болест припомни за себе си, след като само за три дни в страната бяха регистрирани няколко заразени с нея.
Над 90% от децата над 9 месеца в Русе и региона са имунизирани срещу смъртоносната болест. За радост нямаме регистрирани заболели от нея, каза за „Утро“ директорът на дирекция „Профилактика на здравето“ към Регионалната здравна инспекция д-р Цветелина Мирчева.
Проблемите с ваксинирането идват от две посоки.
Често без защита остават деца от ромски семейства, чийто родители не знаят или не смятат за нужно да ги предпазят по този начин.
Не по-малък проблем са антиваксърите - образовани хора с добър обществен статус, които по някаква причина твърдо вярват и фанатично проповядват, че ваксините са вредни и лишават децата си от тях. За пропагандата си, определяна от медиците като изключително вредна, те активно използват социалните мрежи и специализираните родителски сайтове, като се мъчат да увлекат все повече последователи. Това е и една от причините противниците им да ги сравняват с агресивна секта с разрушителни цели. А лекарите инфекционисти напомнят, че именно заради ваксините има живи и здрави антиваксъри.
Морбили, по-известна в миналото като дребна шарка, е една от най-силно заразните болести. Нарича се още „болест на първата среща“, защото се предава чрез говор, кашлица, кихане и плач.
Заболяването се характеризира с обща интоксикация, възпаление на горните дихателни пътища и обрив по кожата. Инкубационният период е 9-11 дни. Започва с температура над 38 градуса, хрема, кашлица, сълзене в очите. Към третия ден от заболяването се получава обрив по лицето и шията, който в следващите два дни се разпространява по тялото и краката.
При всеки обрив и съмнение за морбили при дете по най-бързия начин да бъде търсен педиатър - инфекционист или друг специалист, препоръча д-р Цветелина Мирчева.