Много и различни по възраст и по нагласи русенци се включиха в съставянето на традиционното вече Най-дълго любовно писмо на книжарници "Хеликон", каза вчера управителката на русенския книжен дом Ваня Хинкова. Тя и момичетата от екипа не са записвали точната бройка на хората, тъй като емоцията и признанията в обич на авторите са били далеч по-важни от цифрите. 
Русе се нарежда на трето място със своето 26-метрово романтично послание, сглобено от признанията в любов на деца, юноши и зрели жители на града. Първото място зае Търговище с дължина на писмото от 53 метра, следва Велико Търново с 48 метра и 40 сантиметра. 
При нас дойдоха много ученици от Математическата гимназия, както и голяма част от нашите клиенти, които с удоволствие се включват в тази прелестна инициатива, каза Ваня Хинкова. Така русенското любовно писмо е с хиляди нежни думи, многобройни авторски рисунки, цитати от литературни класици, стихове - лични или прочетени. Този път имаше и обичливи признания от родители към деца, които по една или друга причина живеят в чужбина, имахме дори любовно послание на китайски - от един млад китаец, който учи в Математическата гимназия, добави управителката на "Хеликон" в Русе. 
Най-вълнуващо било писмото на един 84-годишен русенец, постоянен клиент на книжарницата, който започнал своето любовно обръщение към 10 години по-младата си половинка с думите: "Скъпо дете мое". Такава нежност може не просто да развълнува, но и да трогне до сълзи, убедена е Ваня Хинкова.