Отсрочка за въвеждането на новите касови апарати може би ще има, ставя ясно от съобщение на Националната агенция за приходите. От приходната агенция признават, че фирмите, ползващи софтуер за продажбите, са повече от очакваното и може да имат проблем с въвеждането на новите изисквания в срок.
Досега данните показват, че повечето регистрирани по ДДС фирми ползват софтуер за продажбите, а относително по-малък дял използват само касов апарат, без софтуер. Според НАП над 70% от компаниите, които имат само фискални устройства, но не и софтуер вече оперират по новите правила. Не такова е положението обаче при фирмите, които работят със софтуер за продажбите, за които сегашните срокове могат да се окажат предизвикателство.
Анализи на бизнеса показват, че въвеждането на новите апарати ще струва по над 2000 лева на обект и ще отнеме поне година и половина. Държавата заложи 6-месечен срок, който, ако не бъде променен, изтича в края на март. Ако държавата не даде още време, бизнесът плаши с протести и фалити на малки фирми. 
Окончателното решение по казуса ще бъде на финансовото министерство.