Що е то голямо, синьо, пухкаво и причиняващо проблеми? За Холандия отговорът на тази загадка е прост: Брекзит.

Докато британското правителство имаше трудности да си представи как ще изглежда излизането на страната му от Европейския съюз, холандското правителство разкри собственото си виждане под формата на космато чудовище.

Нидерландският външен министър Стеф Блок публикува снимка на себе си със създанието, което е облечено в бяла тениска с думата “Брекзит” с червени букви, лежащо на бюрото му и пречещо му да работи.

„Уверете се, че Брекзит няма да се случи – или да лъже – по вашия начин“, каза Блок, който е вдигнал ръце в жест, изразяващ разочарование, в Туитър.

“Това е нещо като забавен начин за предупреждение за Брекзит, но по спокоен начин”, заяви източник от холандското правителство, казвайки, че името на създанието е “Брекзит“.

Правителството твърди, че идеята е да се повиши осведомеността сред холандските предприятия за въздействието на Брекзит, особено ако Великобритания излезе с гръм и трясък без споразумение ЕС на 29 март.

В разпространения туит също има линк към правителствен уебсайт – www.brexitloket.nl – където фирмите могат да проверят за потенциалния резултат за техния бизнес.

Снимка на сайта междувременно изглежда, че показва така наречената кукла на Брекзит като вредител за ерата на “Me Too”, седнала в скута на работеща в офис жена и пречеща ѝ да стигне до компютъра си.

Същата картина се появява в рекламата на цялата страница във вестник Financieele Dagblad.

Така наречената кукла на Брекзит ще се появи и в кампания за социални медии, показваща, че “буквално пречи на бизнеса”, като блокира камиони и транспортни ленти.

Просто имащите чувство за хумор холандци показват, че Холандия извършва сериозна подготовка за справяне с въздействието върху нейната икономика, която е тясно свързана с Великобритания.

Холандският премиер Марк Рюте заяви в интервю, публикувано във “Файненшъл таймс”, че около 250 фирми са близо до решение да се преместят в Холандия от “отслабваща” Великобритания заради Брекзит.

Холандският кабинет междувременно получи извънредни правомощия, за да се справи с въздействието и е заделил 100 милиона евро за подготовка, включително назначаването на 900 нови митнически служители.