Нов случай на африканска чума е регистриран у нас, съобщи вчера Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Мъртвото животно е било открито в землището на квартал Повеляново в Девня, т.е. на около 180 км от Русе. За разлика от случая в село Тутраканци, когато заболяха домашни прасета, в този случай става въпрос за дива свиня, която може да преодолее това разстояние за броени дни. Както споделят ловци, глиганите без проблем пробягват и по 100 км, особено ако ги гони хайка и това е основният им способ да се отърват от кучетата, които не могат да ги следват на дълги дистанции.
В Русенско големите свинекомплекси отглеждат над 100 хил. прасета и отдавна са взели всички възможни мерки, за да се предпазят от заразата. Срещу дивите свине обаче те няма какво да направят.
А въпреки мащабната информационна кампания от страна на Агенцията по храните ловците, открили мъртвото животно край Девня, изобщо не са се усъмнили, че то може да е болно, нито са предприели мерки за вземане на проби и унищожаване на трупа. Вместо това са откарали умрялата дива свиня до имот в Повеляново.
Поради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване. Веднъж проникнала в държавата болестта предизвиква мащабни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство, напомниха от БАБХ.