В сряда парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност ще изслуша представители на разследващите органи и прокуратурата за връзката между случаите „Скрипал“ от 2018 г. и „Гебрев“ от 2015 г.

Според данни на прокуратурата замесен със случая „Скрипал“ агент на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) е пребивавал на българска територия три пъти през 2015 г., което съвпада с времето, когато е направен опит да бъде отровен българският бизнесмен Емилиян Гебрев. Според фактите, които изнесе по случая главният прокурор Сотир Цацаров, заключението за здравословното състояние от експертизата на Емилиян Гебрев показва остра интоксикация, но през април 2016 г. производството е спряно, защото няма разкрит извършител.

През 2018 Цацаров е получил писмо от Гебрев, в което той заявява, че има основание да смята, че отровата в неговия случай е същата като при „Скрипал“, а именно „Новичок“. Гебрев е поискал в молбата си още възобновяване на процесуалните действия по неговия случай, а тя е постъпила на 11 октомври 2018 г.

Във понеделник премиерът Борисов дори се срещна с британския посланик Ема Хопкинс, вътрешният министър Младен Маринов, както и с главния прокурор, за да обсъдят случая.

Руският посланик у нас Анатолий Макаров пък определи като абсурдни твърденията за връзка на Русия с отравянето Гебрев.

БГНЕС припомня, че трима служители на руските служби са обявени за замесени по случая „Скрипал”. Двама от тях се подозират като преки извършители, а третият – Сергей Федотов се подозира като помагач. Установено е, че за период от 10 години първите двама не са влизали на българска територия. Третият обаче е пребивавал у нас на три пъти през 2015 година.