Турските власти са уведомили главния прокурор, че са уважили искането му за екстрадиция на Димитър Желязков и че имат готовност да осъществят фактическото предаване на лицето. Това каза за БГНЕС говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова.

Такова фактическо предаване вече е уговорено, като трима представители на Главена дирекция “Охрана” при Министерство на правосъдието са изготвили план, който е одобрен от турското министерство на правосъдието. Утре отпътуват за Истанбул, където на 15 февруари ще приемат Димитър Желязков и ще го конвоират до България с полет, който пристига на летище София същият ден, обясни тя.

БГНЕС припомня, че на 2 август 2018 г. при зрелищна акция на МВР беше разбита група за рекет, палежи и побоища, която според прокуратурата, се оглавява от Димитър Желязков. Той не беше задържан. В хода на разследването стана ясно, че в групата на Митьо Очите участват и общински съветници от Несебър и Бургас. Единият от общинските съветници е Бенчо Бенчев от Бургас, който беше задържан, а след това пуснат под парична гаранция от 50 000 лева. Общинарят стана клиент на прокуратурата за това, че е укрил в Турция и Гърция несебърския бос Димитър Желязков.

Впоследствие се разбра, че Митьо Очите се е укрил в Турция където бе задържан от турските власти.

Част от престъпната група на Димитър Желязков – Очите е и общинският съветник от Несебър Пейко Янков. Според прокуратурата, Пейко Янков е участвал в изнудване, за което се събират данни вече 2 години, както за палеж и участие в организирана престъпна група. Общинският съветник от Несебър беше последният задържан по разследването за престъпната група на Желязков, като Янков се предаде сам на властите. Той беше с издадена Европейска заповед за арест, след като в деня на масовите задържания по Южното Черноморие – 1 август, Янков не бе открит в дома си.