От Русе да тръгне юбилейното турне на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци - така решихме, защото знаем, че Русе е не само град с богати традиции, но и с огромен интерес към нашето изкуство. Това каза вчера директорът на ансамбъла Мариан Туджаров. Артистите от Плевен ще изнесат два спектакъла на 22 февруари в Доходното здание - от 18.30 и от 20 часа. 
Тази година професионалният ансамбъл отбелязва 60 години от своето създаване. Биографията му започва през 1959 година като Център за събиране и обработване на фолклорни образци, но през 1970 г. става професионален състав под ръководството на Иван Вълев. 
На русенска сцена танцьорите, оркестърът и хорът ще изпълнят една от новите си постановки - танцовия спектакъл "От мегдана". С танц, ритъм, песни и костюми артистите ще разкажат авторската притча за любовта на Калина и Огнян, създадена от хореографа на състава Мартин Мочков и композитора Красимир Кондов, който е и главен художествен ръководител. 
В зависимост от това как ще ни възприемат русенци, можем наесен пак тук да представим и спектакъла с изцяло нови постановки, който на 14 и 15 юли в Плевен ще отбележи кулминацията на юбилейните чествания, каза Мариан Туджаров.