Сини патрули за фискален контрол /наречени така заради цвета на носените от инспекторите сигнални жилетки/ ще бъдат занапред всекидневни посетители на търговските обекти в региона, предупредиха вчера от НАП-Русе. Освен със сините жилетки приходните инспектори ще се отличават и с необходимите отличителни знаци, служебни легитимации и брандирани автомобили. 
Действията на патрулите не са фокусирани върху познатите проверки по метода „таен клиент“, а целят да напомнят и на продавачи, и на клиенти да издават и изискват касови бележки, поясниха от НАП. В забелязани случаи на явно пренебрегване на тези законови разпоредби, инспекторите могат да съставят протоколи и актове за установяване на административни нарушения. В последващи проверки санкциите могат да достигнат глоба до 2000 лв. и затваряне на търговския обект в срок до 1 месец.
Съвместно с новата инициатива, служителите от дейността „Фискален контрол“ ще продължат да прилагат и останалите видове проверки и методи за противодействие на укриването на търговски обороти. В резултат на техните действия от началото на тази година са запечатани със специални стикери 6 магазина. От започването на дейността на мобилните групи от юли 2018 г. досега тази санкция е била наложена на 28 търговски обекта. Последни през този уикенд бяха запечатани вратите на голям магазин за китайски стоки в центъра на Русе - „Чайна сити“.