Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви допълнителни мерки за биосигурност в свиневъдството заради африканската чума по свинете (АЧС). Новите ограничения са свързани с транспорта и търговията на живи прасета и месо от тях в Северна България. Те се налагат след Решение за изпълнение на Европейската комисията (ЕС) 2019/100 от 22 януари тази година.
Най-строги са мерките за свиневъдите от общо осем общини в областите Силистра и Добрич. На стопаните от поименно изброени села се забранява да превозват прасета, освен до кланици и при строги мерки за биосигурност.
Добитото там месо и произведените от него месни продукти ще трябва да се означават с предупредителната маркировка „диамант“ за произход от регион с африканска чума.
 Ограничения за транспортиране на живи домашни свине и продукти от тях има за цяла Северна България. Движението им се забранява в общо 30 общини от 8 области - Силистра, Добрич, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Монтана и Варна.
Изключение от забраната се допуска за движението на домашни свине от индустриални свиневъдни обекти и от фамилни ферми тип „А“. 
Забранява се провеждането на пазари и изложби на свине в Северна България. Не се допуска също транспортирането на живи диви свине в рамките на страната, към други страни членки и трети страни. Поставят се и допълнителни изисквания при износа на домашни свине и продукти, произведени от тях, към други страни членки или трети страни.