Полицейска операция за неправилно пресичане на улици и булеварди от пешеходци се провежда до 15 февруари в Русе и в цялата страна. Досега често са обявявани подобни акции, но те винаги са били съпътстващи на други инициативи за пътна безопасност. Тази е първата концентрирана изцяло върху поведението на пешеходците.
Целта е да ги накараме хората да не пресичат безразборно пътните платна, с което да създават предпоставки за кървави инциденти, а да минават на отсрещния тротоар само по обозначените за това места, каза за „Утро“ директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов.
Униформените следят за преминаване от граждани на червен светофар, прескачане на мантинела и други ограждения и за пресичане на уличните платна извън пешеходните пътеки. На нарушителите се налагат глоби от 20 до 150 лева по фиш или акт, като минималната санкция е за неправилно пресичане на улица. 50 лева е глобата за прескачане на мантинели, а 150 лева е за пешеходец, създал опасност от катастрофа.
Проверките се извършват на улици с интензивно движение и на потенциално опасни места, където масово се наблюдава опасно пресичане, макар че има пешеходни пътеки. Една от най-проблемните улици в Русе е „Борисова“, където по цялата дължина има четири зебри, а минувачите масово пресичат платната срещу блоковете си. А това е рисково особено в тъмните часове на денонощието.
През 2017 година ранените пешеходци в Русе са били 69, а петима са загинали. В 67 случая вина за инцидентите са на шофьорите, отговорността за останалите седем е на пешеходците. Миналата година има 65 ранени граждани и четирима загинали. По вина на шофьорите са станали 64. Произшествията са станали само в работните дни в часовете от 9 до 10 и от 17 до 19.
Улиците и булевардите с повишена концентрация на произшествия с пешеходци, по които патрулират служители на КАТ, са „Панайот Хитов“, „Цар Освободител“, „Липник“, „Воден“, „Борисова“, „Вардар“, „Муткурова“ със „Скобелев“, „Плиска“ , „Тулча“, България“, „Чипровци“ и „Васил Левски“.
В рамките на акцията се извършва оглед на състоянието на пътищата, вертикалната сигнализация, маркировката, видимостта на пешеходните пътеки, осветеността и други. При констатирани нередности се изготвят сигнални писма до стопаните на пътя - общината или държавата.