Поскъпване на горивата от лятото прогнозират от Петролната и газова асоциация. След повишението в цените в последната седмица според бранша нов скок след няколко месеца е възможен заради биодобавките, които се влагат.

За последните 6 дни плащаме с 4 стотинки повече за литър бензин и дизел. 

Най-масовият бензин А 95 вече стигна психологическия праг от 2 лева за литър.

Месечният бюджет на Илия Кьосев за гориво е около 150 лева. Казва, че ако продължи да плаща повече в бензиностанцията, ще ограничи почивките, за да компенсира разходите си.

От Българската петролна и газова асоциация уточняват, че от март в бензина ще се слага по-голямо количество биодобавка, а при дизела ще се влага ново поколение биодизел, което може да повлияе на цените.

„В момента той е тройно по-скъп от нормалния конвенционален дизел. Тъй като този процент ще продължи да се увеличава, защото такива са международните и европейски задължения, предполагам, че в следващата година той ще повлияе със сигурност на цените”, коментира Светослав Бенчев от асоциацията. 

На една от бензиностанциите очакват промените да доведат до увеличение на цените на дребно с 1-2 стотинки на литър гориво. Ефекта от поскъпването обаче, казват, че няма да се усети веднага.

„Има стари запаси, може би в рамките на един месец няма да се увеличи, но постепенно тази 1 стотинка ще си дойде на мястото”, каза Димитър Хаджидимитров, собственик на бензиностанция. 

Трайно обаче цените на горивата ще продължат да зависят от котировките на петрола на световните пазари.