С брадва в леглото си спи вечер измъчваната през април 2017 година в Червена вода Митка Крайска от двамата бивши затворници Валентин А. и Радослав Р. 70-годишната тогава жена беше вързана за стол със свински опашки и бита, докато каже къде са скромните спестявания от пенсии на семейството.
Безпомощен свидетел на изтезанията беше съпругът й Тодор, изживял ужаса парализиран на леглото.
Баба Митка посочила къде са парите и злодеите си тръгнали с плячката, а двамата съпрузи бяха открити ни живи, ни умрели след преживения шок от съсед на другия ден.
Съпрузите бяха настанени в болница, където медиците полагаха изключителни грижи за възстановяването им, но дядо Тодор не можа да се съвземе напълно от шока и по-късно почина.
Няколко месеца след потресаващо жестокия побой и грабежа престъпниците бяха хванати - Радослав в Слънчев бряг през август, а Валентин А.- Вальо Куленския - в къщата му в Средна кула.
Задържаните се познават от затвора в Белене. Радослав разбрал, че старците имат доста пари у дома, разказал какво е научил на Куленския и двамата скроили план как да ги оберат. Нахлули в дома им с маски и започнали кошмарите, за да измъкнат скътаните в дома на жертвите 3915 лева и 60 евро.
След залавянето Радослав предпочете да се признае за виновен, сключи споразумение с прокуратурата за облекчено наказание и излежава 6-годишна присъда в Белене. Съучастникът му обаче предпочете да се яви на дело и на 17 септември миналата година бе осъден на 12 години затвор и 30 000 лева обезщетение на Митка Крайска. 53-годишният подсъдим обаче до последно не се призна за виновен и настояваше, че е жертва на съучастника си Радослав, който под влияние на полицейско насилие го бил натопил.
В момента Валентин обжалва присъдата си пред Апелативния съд във Велико Търново, който ще разгледа делото в понеделник.
Днес баба Митка е в добро здравословно състояние и не е загубила борбения си дух, с който е известна в селото, макар че ставите на ръцете и краката още я болят от връзването със свински опашки. И за да не преживява повече подобни ужаси, не си ляга без брадвата, с която да се защити при нужда.