С 28,7 млн. лева повече данъци и осигуровки са платили фирми и физически лица от Русенско през миналата година. Събраните приходи от НАП-Русе достигат 324,6 млн. лева, което е с 10,2% повече отколкото за предходната 2017 г. В сравнение с 2010 г., откогато русенският офис е под шапката на Териториална дирекция-Варна, събраните от него данъци и осигуровки нарастват над 2 пъти. Данъчните са успели да преизпълнят плана с 3,6%, а директорът на НАП-Русе Йордан Йорданов сподели очакванията си за 350-355 млн. лева през настоящата година и към 400 млн. лева за 2020 г. - прогноза, която сигурно ще зарадва финансовия министър, но за нас е по-скоро лоша новина, тъй като парите трябва да излязат от нашите джобове.
Ръста на приходите Йорданов обясни с възхода на местната икономика и големите инвестиции в Индустриален парк, Зона "Тегра" /бившият КТМ/ и промишлените зони на Русе, довели до двойно увеличение на възстановения данък ДДС - 80 млн. лева за 2018 г. Като друга причина той посочи изсветляването на икономиката, тъй като засиленият контрол обезсърчава все повече търговци и физически лица да крият доходите си. Роля има и увеличението на осигуровките - от 1 януари 2018 г. вноската за държавна пенсия се увеличи с 1 процентен пункт. Това е и основната причина събраните задължителни осигуровки да са с 11,6% повече.
Това, което би трябвало да тревожи живеещите в областта, е, че доходите им не нарастват толкова бързо колкото събираните от НАП пари. Което говори за увеличаване на данъчно-осигурителната тежест. Окончателната равносметка за 2018 г. няма да я има още дълго, но последните данни на статистиката показват ръст на средната заплата в Русенско с около 8%, което си е под 10,2%. От 2010 г. до 2018 г. доходите на работещите по трудов договор в областта са се покачили с 63 на сто, а не двойно както приходите на НАП. А ако икономиката имаше ръст от 10,2% годишно, за нас вече щеше да има огромни статии в "Уолстрийт Джърнъл" и "Файненшъл таймс". Че положението не е чак толкова розово говорят и данните на самата НАП за събрания корпоративен данък, който е на нивото на предходната година - 30 млн. лева. Тоест фирмите може и да увеличават оборотите, но не печелят повече от това.
Трябва да се отчете и че за тези 8 години населението на област Русе е намаляло с около 10 на сто. През 2010 г. сме били 246 хил. човека, сега сме 220 хил. И докато преди 8 години вноската в бюджета средно на човек е била 650 лева, сега е 1472 лв. или 2,26 пъти повече.