Северин Красимиров, убил водещата в ТВН и административен директор на телевизията Виктория Маринова, страда от лека степен на умствено изоставане, но е вменяем и може да носи наказателна отговорност. Това е основното заключение на специалистите, изготвили комплексната съдебно-психиатрична и психологична експертиза на Красимиров, която бе поискана в края на ноември м.г. от Окръжна прокуратура.
21-годишният мъж има личностно разстройство и е емоционално нестабилна личност, която проявява агресия в отношението си с хората и използва сила, за да разреши конфликтите си с тях. Към момента на извършване на престъплението и към настоящия момент обаче той разбира свойството и значението на постъпките си и може да ги ръководи успешно, сочи още заключението на експертите.
Документът престигна официално в Русе и изводите в него бяха представени вчера от окръжния прокурор Георги Георгиев.
Предстои да бъде прието още едно експертно заключение, назначено тази седмица след пристигането на документите от германския град Целе, където Красимиров бе задържан в дома на майка си. 
Допълнителна съдебно-медицинска експертиза бе поискана, тъй като при задържането му в Германия немски съдебни лекари са открили наранявания по тялото на Северин, които при екстрадирането му в България не са били налице. Затова искаме да съобразим и тези наранявания от цветните фотоснимки, които са ни изпратили от Германия, и да преценим дали те имат някакво отношение към престъплението, в което е обвинен, уточни наблюдаващият делото прокурор Кремена Колицова. 
След излизането и на това заключение ще започне предявяване на разследването на обвиняемия и на неговия адвокат, и на пострадалите и техните повереници.
Очакванията на прокуратурата са до два месеца досъдебното производство по делото да приключи и да се изготви обвинителен акт.
Северин Красимиров изнасили и уби по особено мъчителен начин на 6 октомври миналата година 30-годишната Виктория Маринова по време на съботния й крос на брега на Дунав под Парка на младежта. Ден по-късно той избяга в Германия, но бързо бе заловен и върнат у нас.
До момента са разпитани 30 свидетели и са назначени 19 експертизи. Извършени са множество първоначални и допълнителни огледи на местопрестъплението и на веществени доказателства, както и претърсвания и изземвания. Изискани и получени са справки от мобилните оператори и медицинска документация. Засега липсват доказателства по време на престъплението с него да е имало друг човек или някой друг да има съпричастност към извършеното престъпление.
 В момента Красимиров чака началото на делото в следствения арест.