Министерството на здравеопазването започва модернизиране на психиатричните болници. Сградният фонд не е най-големият проблем, а персоналът, на който трябва да се повиши квалификацията.

Това коментира в интервю за БГНЕС психиатърът Владимир Сотиров от център „Адаптация”, който преди няколко дни публикува в социалната мрежа снимки с шокиращи кадри от психодиспансера на Сточна гара.

Здравният министър заяви, че внася в Министерски съвет някакъв доклад, който никой не е виждал. Говори се, че над половината от психиатричните болници в страната са в критично състояние. Кой го е изготвял този доклад, по какви критерии, каква е методологията за оценката на сградния фонд, кои са изследователите на доклада, коментира Сотиров.

Документът не е представен пред никого, за да се кажат слабите места. Не може да бъде направен по добър начин в рамките на два дни, смята психиатърът.

Сотиров критикува министърът, че не прави разлика между отделения в болници, центрове за психично здраве, както и броя на заведенията в страната.

„Грешка след грешка, защото няма ресурс да отговори на журналистическите питания. От министъра не се изисква да отговаря за всичко – затова има екип. Но не можеш да си мениджър на една система, ако не я познаваш в детайли”, категоричен е Владимир Сотиров.

Ако ще се прави реформа – трябва да се започне от мениджърски борд, който познава проблемите, от управително тяло. Министърът е лидер, гарант, че нещата ще се случат по планирания начин. Трябва да се промени и мисленето за реформата. Нужно е мениджърски подход, не политически. Чиновниците в министерството, наречени за благозвучие експерти, не могат да направят промяната, каза още Сотиров.

Според него провалът на министъра е ясен. „Да твърдиш, че половината лечебни заведения не стават, означава провал на системата, която ги управлява”, убеден е той.

Очакванията на специалиста са били здравният министър Кирил Ананиев да възрази на премиера, който иска решение на проблемите за два дни.

„Това, че той е послушко създава напрежение у мен като бенефициент на промяната и услугите, които трябва да предоставя”, заяви психиатърът.