Протест със станалите символ на бунт жълти жилетки готвят в Русе собствениците на над 50 аптеки заради въвеждането на новата система за контрол над лекарствата, която трябва да стартира само след два дни - на 9 февруари, каза вчера за "Утро" председателят на русенския съюз на фармацевтите Пламен Филев. Кулминацията на недоволството ще бъде на 20 февруари.
На тази дата фармацевтите ще бъдат в аптеките с жълти жилетки, но няма да обслуждат клиенти, уточни магистър фармацевт Филев.
Колегите са категорично против купуване на такива четци по 240 лева. Това ще наложи увеличение на персонала заради допълнителното чекиране на продуктите. Освен това много от малките аптеки нямат интернет, който сега става задължителен и за него също ще трябват средства, обясни причината за негодуванието Филев.
За новото изискване ще има 6-месечен гратисен период, през който аптеките ще могат да продават лекарства, без да им се налагат санкции. Според бранша той няма да е достатъчен, но дори да бъде удължен, най-много за година и половина старите количества медикаменти ще бъдат изчерпани, а после аптеките пак няма да могат да продават новите лекарства, които са с двуизмерни кодове, защото нямат четци за разчитането им. Затова съсловната организация на фармацевтите иска отмяна на новата система.
Тази система е задължителна за всички страни на Европейския съюз, а целта е да се спре продажбата на фалшиви медикаменти. Чрез нея всички предписани с рецепта лекарства ще имат на опаковките си двуизмерен 2D баркод с 4 елемента - уникален код на медикамента, партиден номер, срок на годност и сериен номер. Той се поставя от производителя и се сканира в аптеката с баркод четец при отпускане на препарата. Ако системата покаже несъответствие, значи или уникалният код не е въвеждан в системата, или лекарството вече е било продадено, поради което аптеката няма да може да го продаде на пациента.
Статистиката засега сочи, че фалшивите лекарства в България са около 1.8 милиона опаковки годишно.