Община Русе ще купи четири интерактивни маси, на които децата от 1 до 4 клас в няколко русенски училища, ще получават информация за видовете отпадъци, за разделното им събиране, както и до какви щети води нерегламентираното изхвърляне на боклуци. Визулно ще бъде представен пътят на отпадъците и ще бъде изработена интерактивна анимация, чрез която под формата на игра децата ще повишат познанията си за разделното събиране на отпадъците.
Кампанията е под наслов „Върнете ме в природата“ и ще се проведе от 1 март до 1 юни, като предстои да се изберат училищата, на които да се предоставят интерактивните маси. Това всъщност е проектът на община Русе, с който тя спечели конкурса „Най-зелена община“ за 2018 на „Екопак България“ в категорията за голяма община с над 100 000 жители. Призът в четвъртото издание на надпреварата, специална статуетка и чек за 25 000 лева бяха връчени на кмета Пламен Стоилов и неговия заместник Наталия Кръстева от шефа на „Екопак“ Тодор Бургунджиев на пресконференция вчера в общината. Идеята на администрацията е след кампанията да направят последващи анкети и конкурс за рисунка по темата, а за победителите ще бъде осигурена екскурзионна програма и посещение на интерактивния център на „Екопак“ в София. 
Нашите деца от много малки трябва да се учат на европейско отношение към отпадъците, защото това е гаранция за решаване на част от проблемите в екологията и за екологично чиста среда, подчерта кметът. 
Той засегна и темата за опазването на съдовете за разделно събиране, като посочи, че има заловени извършители, които умишлено палеха контейнерите, а „Екопак“ ще си потърси правата. Ще продължим практиката хората, които безобразничат в общественото пространство, да бъдат показвани, защото не може от поставените контейнери 1/3 да ги изгориш, каза още Стоилов и допълни, че интересът към пластмасовите контейнери е най-голям. Що се отнася до недобросъвестните граждани, кметът посочи като пример премахнатите контейнери на ул. „Ангел Кънчев“ 1, но въпреки това хора продължават напук да си оставят там чувалите с отпадъци.