Бизнесът не е готов, а и в голяма степен не е информиран относно новите изисквания към касовите апарати. Множество работодателски организации обявиха сроковете за изключително кратки и неизпълними.
Промяната е доста съществена. За първи път наредбата предвижда изисквания не само към фискалните устройства, но и към софтуерите, които ги управляват, коментира Станислав Попдончев, главен финансов директор на Българската стопанска камара. Според Българската асоциация на заведенията е нужна отсрочка за смяната на касовите апарати и още по-нужна е разяснителна кампания, тъй като малкият и средният бизнес не си дават сметка, че това не е просто подмяна на апарата, а подмяна на софтуера, което отнема два-три месеца. А според юристи има изключително много неясноти в наредбата, което пък позволява различно прилагане на текстовете от контролните органи.
До април над 170 000 касови апарата трябва да бъдат сменени или софтуерът им да бъде подобрен. По неофициални данни на „Утро“ от подмяна се нуждаят около половината от регистрираните в областта близо 11 хил. касови апарата. Което може да струва на русенския бизнес над половин милион лева. Актуализацията на софтуера струва около 120 лв. на работно място с компютър и фискален принтер. Подмяната само на принтера излиза средно 275 лв.