29-те членове на Северноатлантическия алианс ще подпишат Протокола за членството на Македония в НАТО днес в седалището на организацията.

Министърът на външните работи Никола Димитров е поканен да присъства на официалната церемония по подписването, което ще се проведе на ниво постоянни дипломатически представители на държавите-членки, предаде Плусинфо.

От днес Македония ще може да присъства на всички ключови формати на Алианса, но няма да има право да гласува, нито ще може да участва в най-конфиденциалните и чувствителни срещи, докато не получи необходимите знания и опит.

„Тази стъпка ще завърши важна част от процеса на присъединяване, последвана от процес на ратификация на Протокола за присъединяване в националните парламенти на държавите-членки на НАТО. След подписването на Протокола за присъединяване, Република Македония ще участва във всички срещи на НАТО в качеството си на поканена страна, казват от Министерството на външните работи на Македония.

След днешното подписване започва процесът на ратифициране на протокола от парламентите на всички държави-членки на НАТО, процес, който може да продължи до година и половина.

За Македония този процес се очаква да бъде по-кратък, тъй като става по-кратък и по-кратък с всяка нова държава-членка.

Словенският посланик в НАТО Йелко Кацин смята, че този протокол може да бъде ратифициран до началото на следващата година, което се споделя от мнозина в Алианса. Ако процесът се забави, това трябва да се дължи на строго процедурни причини, дължащи се на продължителния процес на ратификация, като например в Канада и Белгия, но също и на политическите бариери.

Гърция трябва да бъде първата страна, която ще ратифицира този протокол. Парламентарната сесия в Атина е насрочена за петък, 8 февруари, с което Гърция символично ще "отвори" вратата към НАТО на Македония, единадесет години след като я затвори в Букурещ.