С по една или две емблематични творби са представени от вчера в централната зала на Художествената галерия художниците, от чието рождение през 2019-а се навършват юбилейни годишнини. Заредена със слънце и оптимизъм "Делва със слънчогледи" припомня жизнелюбието на Велимир Петров, който би навършил 80 години. До това платно е поставена картината на Фикрет Ислямов /също 80 г./ - също символна и изразителна за финото присъствие на покойния автор. Малко по-нататък е "Русенски двор" на разпознаваемия певец на русенските звукове и аромати Марко Монев, връстник на Петров и Ислямов. Между техните платна публиката ще види картината на един от именитите майстори - "Войски в Меджидия" на Димитър Радойков, който е роден през далечната 1879 г.
Показваме по една или две работи на художниците-юбиляри, които притежава галерията, каза директорката Елена Великова. Това е една добра традиция - в началото на календарната година културният институт да запознава ценителите на изобразителното изкуство с паметните дати в живота на авторите. 
Редом с творби на класиците като Константин Щъркелов, Атанас Михов, Никола Ганушев, Дечко Узунов са изложени работи и на по-млади автори. А освен доминиращата в експозицията живопис, са представени също пластики - на русенеца Дилян Хубанов, който тази година навършва 60 и ще подреди самостоятелна изложба през пролетта, както и графика - на Христо Нейков, Ана Кремер-Бехар, Васил Иванов.