Близо две години, след като пешеходната част на моста в Басарбово рухна, съоръжението все още чака основен ремонт. Мостът, който свързва двете части на селото и е част от обходния път от Русе за Бяла, пострада през февруари 2017. Последва спешен ремонт, за да не бъде разделено селото на две, а последните дейности по моста бяха през лятото на миналата година. Тогава беше направено укрепване на конструкцията на десния тротоар, но за укрепването на целия мост все още няма яснота. Вече близо две години заради опасния мост движението по третокласния път между Русе и Басарбово се извършва в едната лента. Участъкът е сигнализиран, има и ограничение до 20 км/ч. 
Според хората в селото, които всеки ден минават по съоръжението над река Русенски Лом, то е рисково заради  компрометираните основи. Състоянието на моста е лошо, а дъждовете и снеговете 100% оказват влияние. Дано да издържи и тази година при пълноводието на реката, коментират жителите на Басарбово.  
Все още се чака да бъде изработен технически проект за основен ремонт на съоръжението. Намеренията на Пътната агенция бяха при осигурено финансиране изготвянето на заданието да бъде добавено в инвестиционната програма. Очевидно обаче средства не бяха намерени и надеждата на жителите на Басарбово остава обектът да бъде прехвърлен за тази година. 
Мостът е строен през 20-те години на миналия век и не му е правен основен ремонт, а пешеходните пътеки са монтирани през 1983 година. Докато се стигне до дългоочакваните същински ремонтни дейности обаче, е необходимо да минат редица процедури по изготвяне и одобрение на проектната документация, избор на изпълнител и други. Според информацията от Пътната агенция движението по третокласния път между Русе и Басарбово ще се извършва в едната лента и с ограничение на скоростта до началото на април. По всяка вероятност този срок неколкократно след това ще бъде удължаван, докато се стигне до някакво решение на проблема.