Интересен и забавен начин да смениш не само амплоато, но и за няколко часа да влезеш в ролята на живописец или график и да създадеш своя собствена картина, макар и никога през живота си да не си мислил, че би могъл да рисуваш. Това специфично артистично занимание, което е разпространено доста широко в западните страни, а в София му се радват от няколко години, вече стъпва и в Русе. 
На 15, 16 и 17 февруари в залата, позната като Кафе-библиотека на Буда хаус на улица „Добруджа“ 6, ще се проведат първите сбирки на лаиците-живописци. В петък срещата започва в 18.30 ч, в събота - от 18 ч, а в неделя - в 17.30 часа. 
Стативите, грундираните платна и боите - акрилни или маслени, палитрите, четките и престилките са осигурени от организаторите на арт уикенда. Нещо повече - пак те осигуряват и 
чаша вино за вдъхновение
А към тях и задължителните напътствия и съвети от професионален художник, който ще разказва, показва и подсказва какво трябва да направят любителите, за да може накрая да се поздравят с успех. Първите занимания ще се водят от младия русенски художник Марио Петров - той е завършил класа по дизайн в Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ в Русе, а след това се е дипломирал и във Великотърновския университет във факултета по изобразително изкуство.
По време на сбирките пред участниците в арт събитието ще бъде поставен „модел“. Това ще бъде картина, която русенци ще могат да следват, създавайки своите собствени импресии, или просто ще се вдъхновят от нея, за да сътворят нещо съвършено различно, но все пак в духа на централната тема. Съвсем естествено е по време на първото издание на сбирката „Paint and Wine Class“ тази тема да е свързана с любовта и страстта - репродукцията, която първите русенски ентусиасти ще наблюдават, е наречена „Изпепеляващ танц“. Накрая 
всеки от новоизлюпените живописци ще отнесе със себе си своята творба
Инициатор на това артистично забавление, което си пробива път и в Русе, е Деяна Денева. Младата жена е от Русе, но живее и работи във Варна. При това тя не се занимава професионално с изкуство, а работи в сферата на здравеопазването. 
Самата аз много пъти съм посещавала такива занимания във Варна, където тази идея се радва на голям успех, разказа за „Утро“ Деяна Денева. „Затова ми се искаше да направим подобно нещо и в Русе, в родния ми град. Знам какъв е ефектът - колко добре се отразява тази смяна на нагласата и настроението на хората, които хващат четката“, добавя русенката. Според нея това е един чудесен нетрадиционен начин за релаксиране под звуците на приятна музика и в дружелюбна обстановка, хората се забавляват, изпитват нови емоции, научават интересни неща, завръзват нови приятелства. Често пъти на тези  сбирки идват и хора, които по една или друга причина са потиснали у себе си художника, като са избрали да се занимават с друго. На тях 
Арт класът дава възможност да се върнат към своите дарби и да ги развият
убедена е Деяна. 
„Не бях сигурна как ще се възприеме идеята в Русе, но се оказа, че интересът е много голям, доста хора се записват и искат да опитат това предизвикателство. Освен това немалко от тях питат и с какво могат да се включат в самата организация на събитието“, казва Деяна Денева. След премиерния уикенд, посветен на виното и любовта, следващите арт сбирки ще бъдат на 22, 23 и 24 февруари, като часовете отново ще бъдат съответно 18.30, 18 и 17.30.   
Цената за участие е 25 лева, а тези, които към безплатната чаша вино за вдъхновение биха искали да прибавят още една или две, могат да го направят, като си платят допълнително, уточнява Денева. Така всеки ще може да открие своя вътрешен художник, надява се тя. И добавя: „Нашата мисия, която залагаме с инициативата „Paint&Wine“ е да ви осигурим забавно мини бягство от монотонното ежедневие. При нас вие можете да рисувате, да поемете дълбоко дъх и да откриете собственото си творчество. Ако почувствате желание да пеете или танцувате с мелодиите, докато рисувате, направете го. Всяко творчество при нас е добре дошло! Пък - кой знае, дегустацията на вино може да ви помогне към края на вечерта да видите в огледалото един нов Пикасо, Мане или Шагал!“.