Германия е най-големият и основен търговски партньор на България, става ясно от анкетното проучване на Българска търговско-промишлена палата (БТПП). Над 43% от фирмите посочват именно Германия като страна, с която имат интерес за икономическо сътрудничество. В миналогодишното проучване на БТПП страната бе втора след Китай, но поради търговските спорове със САЩ, езиковата бариера и голямата дистанция, Китай остава назад в проучването.
Турция, Швейцария, Русия и ОАЕ са останалите страни в челната петорка. С някои от тях - като Турция и Русия бележим намаление в стокообмена по различни причини. Турция заради поевтиняването на лирата и невъзможността да купуват същите количества суровини, а Русия заради все още съществуващото ембарго в някои сектори. Швейцария от своя страна бележи огромен скок по интерес към бизнес пътувания, след като през изминалата година беше на 20-то място, а в тазгодишното проучване е на трета позиция.
Над 77% от българските компании имат интерес към икономическо сътрудничество с чуждестранни партньори, за да повишат износа на продукцията си. 28% от фирмите търсят добър партньор при вноса на стоки. 44% се нуждаят от партньор за съвместна инвестиция в България, а 14% за инвестиции зад граница.
Българският бизнес има интерес основно към партньорство с компании в сферата на машини и оборудване (43%), услуги (26%), храни и напитки (24%), строителство (19%) и други.