Случаите от рак в Русе и региона се увеличават, като заболяваемостта от основните и най-разпространени видове е средно с 50 души повече в сравнение с 2017 година, а карциномът на млечната жлеза бележи скок със 100 болни повече. Единствено при рак на шийката на матката няма повишение на болните. Това каза вчера управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров на пресконференция, посветена на Световния ден за борба с рака - 4 февруари. 
Друг тревожен факт е, че все повече млади хора чуват тежката диагноза.
Пътят, който извървя медицината, разкри, че персонализираната терапия на пациенти с онкологични болести дава голяма надежда за по-добри резултати в лечението, посочи началникът на отделение медицинска онкология в КОЦ д-р Катерина Генова.
Тази терапия е възможна благодарение на генетични и комплексни молекулярно-генетични тестове, чрез които лекарите могат да изберат най-подходящото лечение съобразно генетичните характеристики на тумора на отделния пациент. За съжаление персонализираната онкология все още не е широко използвана като метод за онколечение в България, защото тестовете и анализите, които персонализират подхода, не се плащат от Здравната каса, а цените им варират от 1000 до 10 000 лева. Така в повечето случаи ракът се открива в напреднал стадий и борбата с него става трудна.
Вече е доказано, че иновативните тестове в онкологията "Онкодиип", "Онкострийт" и "Майнтрак" дават възможност терапията да бъде базирана на специфичните генетични характеристики на всеки отделен тумор, което значително увеличава шансовете за спиране на неговата еволюция и за постигане на ремисия, посочи д-р Генова.
Тестовете помагат още да се открият хората с висок риск за развиване на раковото заболяване, а също и да се определи и степента на риска от рецидивиране на заболяването. Затова д-р Генова смята, че те ще стават все по-широко използвани и вероятно в бъдеще ще бъдат плащани от Здравната каса, което ще повиши лечението на онкоболестите.