27-годишен строител от гърменското село Рибново е загинал в петък следобед, на 1 февруари, в Русе, след като паднал от високо скеле на новострояща се кооперация. Али Киселов работел на шестия етаж на жилищната сграда в района зад Халите заедно с още шест човека от колоритното село, което се намира в Западните Родопи на 30 километра от Гоце Делчев. Черната новина съобщи първи Международният помашки институт, по-късно тя бе потвърдена от вестник „Струма“, сайтът Топ преса и др. В русенската Инспекция по труда никой не вдигаше телефона, а директорката Ирена Николаева отсъстваше поради личен здравословен проблем. Трагичният факт бе потвърден от Първо районно полицейско управление.

Цяло Рибново жали за добрия и работлив младеж, който е бил и дългогодишен вратар на местния футболен отбор. Али Киселов бил женен сравнително отскоро, оставил е сираче на годинка и половина. Селото се готви да изпрати Али в последния му път днес. 
Али Киселов е загинал на място при падането. Тепърва ще стане ясна конкретната причина за това. Но само преди седмица директорката на ИТ Ирена Николаева посочи, че именно скелетата по строителните обекти са най-често необезопасени или монтирани без всички задължителни елементи, което крие риск за работещите по строежите. 
Необезопасени правилно работни площадки, захранващи ел кабели, поставени в пешеходни зони или около остри ръбове застрашават работещите по обектите - това констатирали проверяващите от ИТ през цялата 2018 година. Честа гледка са опасни удължители или разклонители, а също изкопи, пръстта от които се стоварва на по-малко от изисквания метър от ръба на ямата, което създава риск от срутване. Това са най-честите нарушения от общо 637, констатирани от трудови инспектори при направените 138 проверки на строителни обекти миналата година, съобщи преди седмица Николаева. Друга „иновация“ на не един и два обекта било спестяването на елементи от скелето. Прави впечатление, че самото изграждане на скелето вече се прави по правилата, но за сметка на това работодателите или не купуват всички детайли, или не ги монтират - и това създава ред опасности за работниците, посочи Николаева.
Другият сектор, в който трудовите инспектори са открили много нарушения през миналата година, е селското стопанство. В проверените 226 селскостопански обекта са констатирани 660 нарушения.
Проверките продължават и тази година, като двете сфери на дейност - строителството и селското стопанство, продължават да бъдат на вниманието на Инспекцията по труда.