Благой Макенджиев, известен във футболните среди като Макето, е роден на 11 юли 1988 година в Петрич. Кариерата на високия 185 сантиметра футболист /тегло 77 килограма/ започва в "Пирин" /Благоевград/, където играе три сезона. Две години е играч на ЦСКА. От 2012 до 2017 година пази рамката на "Берое" /Стара Загора/. После пак се завръща в "Пирин", след което преминава в "Черно море" /Варна/. С екипа на "моряците" записва общо 23 мача /14 от тях през есента на 2018 година/. В този период получава повиквателна от Петър Хубчев за лагери на националния отбор. 
А ето как старши треньорът на "Черно море" Илиян Илиев обясни внезапната раздяла с Макенджиев и Атанас Зехиров, когото Людмил Киров също искаше да види с екипа на "Дунав". 
"Доволни сме и от Зехиров, и от Макенджиев. Наско има много добри качества, но у дома не разкриваше потенциала си. Казах му, че е по-добре да отиде в друг отбор. Положението с Благой е същото. Той е отличен футболист. На неговата възраст обаче е по-добре да играе, вместо да е втори вратар", разясни Илиев.