Неподозирано съкровище от оригинални скици и зарисовки на костюми от различни постановки на Русенската опера беше открито преди дни. Това са десетки папки и комплекти от автентични цветни рисунки на сценичните облекла за оперни шедьоври на сцената в Русе от 50-те години на миналия век до началото на сегашното столетие. 
Костюмографските скици са открити на практика случайно - макар че години наред са се намирали не скрити някъде, а натрупани по стелажите в ателието на художниците на операта. Там са събирали прах десетилетия наред, като никое от ръководствата на операта не е проявило интерес към тях. 
На това богатство се натъкнала режисьорката Аделаида Якимова-Фурнаджиева, която се е заела със задачата да подготви изложба с материали за предишни постановки на "Бохеми", която да посреща публиката при предстоящата нова премиера на 9 февруари. Режисьорът на новата постановка Георги Симеонов се обърнал към Якимова с тази молба и тя започнала да търси интересни материали, които да заинтригуват зрителите и ценителите. 
"Знам, че на една от предишните постановки костюмограф е бил художникът Петър Попов. Потърсих негови работи и като не намерих нищо, се обадих на дъщеря му - художничката Еслица Попова. Тя каза, че преди време е видяла рисунки на своя баща "някъде в ателието в операта". И двете заедно се разровихме в прашасалите папки по стелажите", разказа Якимова. 
 Постепенно, папка след папка, пред очите на русенката, свързана и поколенчески с Русенската опера и с музиката, се разкрили несметни богатства. Оказало се, че потъналите в прахоляк папки пазят оригинални рисунки не само на Петър Попов, но и на други автори. Сред тях личат имена като тези на Димитър Киров, Иван Савов и Ани Хаджимишева /майката на художника фотограф Иво Хаджимишев/. Тя, впрочем, е сценограф в Русе точно по времето на първите русенски "Бохеми" през 1951 г. 
За съжаление, много от скиците не са подписани. Но това не ги прави по-малко ценни. Още повече, че дори само по тях - по бележките и указанията към тях, може да се сглоби пълноцветна картина на всеки от оперните спектакли с изпълнителите на ролите, с предпочитанията на всеки от тях, с материалите, от които са изработвани костюмите и аксесоарите. Така оживяват различни времена и настроения, придобиват плът някогашни русенски Отело, Манон, Турандот. От тези рисунки става ясно, че един от емблематичните русенски драматични актьори Александър Бечев е влизал в ролята на Фрош в "Прилепът", че Ани Хаджимишева е правила десетки костюмографски скици не само за главните роли, и за всяко от децата, наобиколили Леля Хубавела в операта "Момчил" през 1973 г. и още куп прелюбопитни подробности. 
Разглеждайки костюмографските скици, Аделаида Якимова надникнала и по-нагоре на стелажите в ателието, където били наредени други, по-големи пакети. Оказало се, че те съдържат... скици на декори! 
От трийсет години работя тук, но досега никой не е поглеждал какво има горе, никой не е отварял тези папки, каза Ралица Николаева, художник изпълнител в ателието, докато внимателно разглеждаше големите листи рисувателен картон с акварелни и гуашови ескизи. 
От години сме свидетели на небрежното и, бих добавила, престъпно отношение към репертоарния архив на операта, наследено заедно с финансовия дефицит от предишното дългогодишно еднолично ръководство на оперния театър, коментира Аделаида Якимова. Тези потънали в прах оригинални авторски костюмографски скици от репертоарни постановки освен документалната си и познавателна стойност, представляват културно-историческо наследство, а това ни задължава да го съхраним, убедена е тя. Според нея това притежание на операта трябва да бъде не просто съхранено, а изследвано и оценено. И през юбилейната за операта 2019-а, когато културният институт отбелязва 70 години, част от скиците могат да бъдат представени в юбилейна изложба заедно с други ценни архивни документи като програми, афиши, плакати, снимки и медийни отзиви за постановки. Може да се създаде и постоянна музейна експозиция, могат да се правят тематични изложби за различни постановки. А могат тук да идват и студенти от различни университети на уъркшопи за изкуството на сценографията и костюмографията - от времето, когато всичко се е рисувало на ръка и с душа.