Президентът на СКЛА „Дунав“ Евгени Игнатов стана през 1981 година шампион на 3000 метра с държавен рекорд от 7:55,4 минути. В последните дни се коментира усилено, че Митко Ценов ще се опита да надмине най-сетне най-доброто българско постижение в тази дисциплина. По този повод „Утро“ разговаря с Евгени Игнатов.

- Евгени, наричат рекорда ти "брадясал". Как ще коментираш тази квалификация?
- /Смее се/. Ами, брадясал е. 38 години не са малко. 
- Помниш ли как пробяга онези 3000 метра?
- Беше на турнира ФИСУ в зала "Фестивална". Планът ми беше да завъртя първите обиколки в равномерно темпо и да поставя акцент на последния километър. 
- Един от сайтовете за лека атлетика цитира Митко Ценов, който казал в "непринуден разговор", че възнамерява да атакува твоя рекорд на първенството в "Асикс Арена". Как ти звучи тази закана?
- Нормално е, браво за амбицията му. Нека да опита, нямам нищо против. Всъщност, Ценов е единственият български лекоатлет, който може да посегне към това постижение. Като гледам обаче, годинките си минават, а нещо не му се получава. 
- Какво е неговото най-добро време на 3000 метра?
- Около 7:59 минути. Наскоро ги пробяга за 8:06, нещо такова. Искам да отбележа друго - когато поставих рекорда, бях на 21 години. Митко е на 24. Дано не изпусне времето, в което може да бъде по-бърз от мене.
- Гледаме статистиката и виждаме, че добрите български бегачи след Митко на тази дистанция са на светлинни години от твоя рекорд. Ето, Сава Тодоров от "Дунав" е с 8:36.00, Георги Гергов - с 8:42.2, Иван Сираков с 8:44.88, Деян Атанасов с 8:49.44. Какъв е твоят коментар?
- За съжаление фактите са си факти. Няма какво да добавя.
- Би ли поздравил Ценов, ако слезе под твоето време?
- Разбира се. Все някога тези рекорди ще паднат. Въпросът е кога ще стане. Не ми се вярва да е скоро, но кой знае.