С презентация на един от най-иновативните методи за лечение на ракови заболявания у нас лекари от Комплексния онкологичен център ще отбележат Световния ден за борба с рака - 4 февруари в УМБАЛ "Канев" в Русе. В събитието ще участват управителят на КОЦ д-р Камен Кожухаров, началникът на отделение "Медицинска онкология" и ръководител "Лечебна дейност" в центъра д-р Катерина Генова и представители на фирмата, занимаваща се с генетичните тестове - "НМ Дженомикс".
Персонализираната терапия на пациенти с онкологични заболявания в България дава голяма надежда на специалистите за по-добри резултати от лечението. Тя е възможна благодарение на комплексни молекулярно-генетични тестове, чрез които лекарите могат да изберат най-подходящата терапия за лечение на тумора на конкретния пациент. Такива тестове помагат и да се открият хората с висок риск за развиване на злокачествено заболяване, а също и да се определи степента на риска от рецидив на заболяването.
На презентацията д-р Генова ще постави актуалните проблеми, свързани с превенцията и лечението на онкозаболявания в България и ще коментира най-модерните инструменти за практикуване на модерна персонализирана онкология у нас.