Русенецът Момчил Кюркчиев получи в сряда наградата на фондация "Еврика" за млад мениджър на 2018 година. На церемонията в НДК в София бяха обявени имената на новите носители на призовете за постижения в науката, за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер. "Еврика" за млад мениджър се връчва за 29-и път - това е първият приз, който фондацията учредява. 
Вицепрезидентът Илияна Йотова лично връчи наградата на Момчил Кюркчиев, който е главен изпълнителен директор и съосновател на бързо развиващата се мобилна маркетингова компания "Leanplum". 
Новият носител на престижния приз за млади успели предприемчиви българи е роден през 1984 г. в Русе. Въпреки че родителите му са свързани с музикалното изкуство - майка му Боряна преподава пиано, а бащата Димитър Кюркчиев е оперен певец, и въпреки че самият Момчил от малък свири на пиано, като тийнейджър той отдава предпочитанията си на математиката. 
В State University в Ню Йорк записва тройна специалност - математика, компютърни и изчислителни науки, а в университета "Карнеги Мелън" завършва магистърска степен по софтуерно инженерство и управление. Като студент става стажант в Google, а след дипломирането си - пак там водещ инженер в разработването на YouTube. През 2012 г. Момчил Кюркчиев напуска Google и заедно с колегата си Андрю Фърст създава компанията "Leanplum". 
Момчил неведнъж е споделял, че първия си урок по маркетинг научава от своята майка, която през 90-те години има малък гаражен магазин за дрехи и специфичен подход към клиентите си. Всеки път, когато получавала нова стока, тя се свързвала с хората, които вече са пазарували в нейното магазинче и на които вече познавала предпочитанията. За клиентите тя била не продавач, а личен съветник. Момчил внедрил тази идея в платформата за маркетинг автоматизация "Leаnplum", като моделът вече работи не за 100 души, а за 1 милиард в целия свят, при това с използването на изкуствен интелект.
Днес в офисите на компанията "Leanplum" работят над 250 човека от 26 държави, тя е в топ 10 на най-бързо развиващите се IT индустрии в Силициевата долина в Сан Франциско и е оценена на стотици милиони долари. Сред постиженията й за 2018 г. са 150% увеличаване на екипа в България и нови локации в Европа и Азия, посочват от фондация "Еврика". Само през 2018-а компанията е привлякла 5 млн долара допълнителни инвестиции от фонда Waterwood Group в Пекин, с което общият привлечен капитал към момента става почти 100 млн щ.д. Освен това  "Leanplum" мотивира служителите си да отделят поне 20 работни часа за доброволчество и инвестира в обществени каузи над 22 000 щ.д. годишно.