Над една трета от българите мръзнат през зимата , за да пестят от отопление, показват данните на Евростат. Според европейската статистическа служба, 37% от българите не могат да си позволят разходите, необходими за да се поддържа достатъчно висока температура в жилището си. Делът им е най-високият сред страните членки на Европейския съюз. Пренесено за Русе, това означава, че над 80 хил. живеещи в областта стискат зъби през зимата и ходят навлечени и увити в одеяла, за да могат да посрещнат месечните сметки.
Най-застрашени са самотните хора. Половината от тях трябва да пестят от отопление, защото доходите им са недостатъчни. Мръзнат 54,9% от жените и  44,8% от мъжете. 
За домакинствата с доходи на ниво под 60% от средностатистическите за страната са по-застрашени да живеят в неотоплено жилище. Под линията на бедност според методиката на Евростат са русенците с месечен доход под 377 лева. Това са огромната част от пенсионерите - две трети от най-възрастните в областта получават пенсия под 300 лева. А една голяма част от тях живеят сами, което още повече утежнява положението им.
Все пак данните на Евростат показват значително подобрение за последните десет години. В този период процентът на българските граждани, които не са в състояние да отопляват адекватно дома си, е намалял почти наполовина. През 2006 г. той е бил 69,5%, а през 2007 г. - 67,4%.