Проверяват се строежите по цялото черноморско крайбрежие. Инспекциите бяха провокирани от недоволството на хората. Утре в Бургас ръководителят на ДНСК архитект Иван Несторов ще изнесе данни за всички строежи, които ще бъдат спрени. Това каза за БГНЕС министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова във връзка със застрояването на плажовете и по-конкретно плаж "Корал", предаде репортер на БГНЕС.

„Това което ние констатираме, че тази непоносимост и чувствителност към строежи има за терени, които се намират в близост до морските плажове. Обмисляме възможността част от тези терени, които се намират в най-чувствителните зони, чрез законови възможности да бъдат отчуждени“, заяви Аврамова и подчерта, че това ще важи само за терени, които нямат забрана за строителство.

Помолена да коментира решението на Върховния административен съд, който позволи да се строи на територията на плаж „Корал“ без да се прави оценка на въздействието на околната среда и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие, защото теренът не се намира в защитена територия, министърът уточни, че има въведена забрана за строителство там със заповед на Министерството на околната среда и водите.

„Върховният административен съд потвърждава една забрана със заповед на МОСВ, в която се забранява строителството на много терени по морето включително и върху терена на „Корал“. Имало е обжалване на тази заповед, но през февруари 2018 г. ВАС е излязъл с окончателно решение, с което е потвърдил заповедта на МОСВ“, уточни министър Аврамова.

Тя добави още, че през цялата седмица се проверяват обекти по Южното и Северно Черноморие, за които има сигнали или информация от медиите за строителство.