„Тези хора са схемаджии и изнудвачи! Една малка организирана престъпна група… Един работи вътре в администрацията, други – отвън. И така печелят проекти”.

Това каза министърът на културата Боил Банов пред Нова телевизия в коментар на скандала със записите, разпространени в сряда от депутата от БСП Елена Йончева. Чрез тях левицата обвини Банов в корупция. Социалистите твърдят, че той е ощетил държавата с около 700 000 лева, спестявайки неустойката, която фирмата изпълнител на проекта за Ларгото трябвало да плати на държавата за забавяне.

Жална ни майка на всички, ако социалистите така ще печелят избори и ще управляват държава, коментира министърът на културата. Той бе категоричен, че разпространеният от БСП запис е „подправен, нагласен и тенденциозен”. Банов каза, че въпросните хора, които събирали записи, за да рекетират с тях, се казват Ангел Ангелов и Иво Костов. Ангелов преди бил директор на Дирекция „Европейски програми и проекти”в Министерството на културата, а Костов е посредник, консултиращ изпълнителите на проекти. Въпросните хора в момента действали в Министерството на образованието, каза Банов.

„При мен действат през трети лица. Изпращат ги, за да ми кажат, че ако не направя нещо, което искат, ще ме съсипят, ще ме унищожат, ще ми разгонят фамилията”, обясни Банов.

Искат Бойко да ме отстрани, защото той така прави. И ето ти един отстрелян, такава инфантилна стратегия. Аз не съм точно политик, аз съм като нея - експанзивен съм, много лошо ме удари, , каза Банов. Той подчерта, че не той прави проектите в министерството, а ги възлага.

Той попита дали Йончева познава Ангелов отпреди този случай. "Той от години записва всеки висшестоящ. Какво прави с тази колекция - рекетира", уточни министърът като добави, че откакто е оглавил културното ведомство рекетът и спрял.

Същото се случва сега в министерството на образованието, където директорът на дирекцията е подал сигнал в полицията - през декември го е хванал в схема и му е спрял достъпа и започват заплахи и рекет, каза Банов.

„Това е страшна, непроверена помия: хванаха едни изнудвачи, взеха от тях една помия и ми я блъснаха на мен. Инфантилна стратегия… Интересно ми е дали Йончева се познава с тези изнудвачи”, коментира още министърът.