Детски център за сценични и приложни изкуства замислят в Кукления театър. Идеята възниква първо като предложение на художниците на театъра Таня и Георги Пасеви и на актрисата Деница Дончева, която води детското театрално студио "Патиланци" към Кукления театър. Чудесна е тази идея, затова всички я аплодираме и стискаме палци да я превърнем в реалност, каза директорът на културния институт Теменуга Хараланова. Имаме нужда от такъв център, а имаме и капацитет да го направим, добави тя. 
Всъщност, замисълът тръгва като продължение на друга прекрасна идея на Таня и Георги Пасеви, която преди година срещна много поддръжници и голям ентусиазъм у децата. Става дума за 
конкурса "Моите ангели", в който русенчета рисуваха как си представят крилатите небесни покровители 
и написаха своите послания към тях. Тогава инициативата бе подкрепена от Регионалното управление на образованието и лично от неговия началник Росица Георгиева, която е и един от първите преподаватели по религия в училище, а също и от Русенската митрополия и от владиката Наум. Конкурсът много бързо излезе от границите на Русе и скоро започнаха да пристигат рисунки на деца от други общини и дори от други области. Отчитането на резултатите и награждаването на победителите стана на вълнуваща церемония. 
Сега вече сме готови и с втория етап от тази "ангелска" идея - издаването на книжка с картинките и тестовете на децата, каза вчера за "Утро" Георги Пасев. Проект на театъра спечелил финансиране от Дирекцията по вероизповеданията, което много помогнало за отпечатването на изданието. То вече е факт и до дни ще пристигне в Русе, каза художникът. 
Изданието е джобен формат и представлява истинско бижу
което ще бъде възхитителен подарък за тези, които ще откликнат на повика ни да подкрепят новата ни идея за центъра, добави той. 
А според предварителния замисъл въпросният детски център за сценични и приложни изкуства ще даде възможност на малките русенчета да проявят дарбите си в различни ателиета към Кукления театър - за театър, за изработване на кукли, за усвояване на азбуката на изобразителното изкуство, школа по балет. И сега на много места в града има малки подобни клубчета или кръжочета, но центърът ще даде възможност тези форми да се провеждат на едно и също място, като общуват помежду си, а накрая и да направят заедно един цял общ спектакъл, обясни Георги Пасев. Според него така децата ще могат да видят и крайния продукт от труда си, като го представят на сцена. Сцената - тя е най-важното в случая, което обединява и вдъхновява, убеден е художникът. В бъдещия детски център именно 
сцената ще бъде червената точка, която ще събира мечтите, стремежите, талантите 
и труда на децата и техните бъдещи ръководители. Освен това по този начин тя не само ще възпитава у децата усет за красивото и възвишеното, но и ще изпраща послания и към големите, твърди Пасев. И уточнява: "Като начало трябва да направим сериозен ремонт на репетиционната, за да има къде да се събират децата. За това обаче се нужни средства, които се надяваме да съберем с благотворителни инициативи. А тези, които откликнат с дарения за нашата идея, ще получат на свой ред нашия благослов с ангелската книжка на децата".  
Първото представяне на инициативата-мечта ще бъде съвсем скоро - на 15 февруари, когато Кукленият театър ще отпразнува своя 59 рожден ден. От 18.30 ч на сцената ще излязат хлапетата от театрална школа "Патиланци", ръководена от Деница Дончева, за да изиграят благотворително спектакъла "Зимен сън". Ще бъде представена и книжката "Моите ангели". И така със спектакъл и с книжка на практика ще покажем две от дейностите в бъдещия център, казват от театъра. И се надяват, че още на рождения ден ще се появят и първите дарители за добрата кауза. А надеждите са, че до юбилейния си 60-и рожден ден Кукленият театър вече ще може да се радва и на Детския център за сценични и приложни изкуства.