Записът на Йончева е евтин компромат. От хилядите оперативки, които съм правил, вероятно могат да се скалъпят още 56 записа.

Това каза министърът на културата Боил Банов на пресконференция в Министерски съвет. Той нарече информацията, изнесена от Елена Йончева "помия на посредствеността", предаде репортер на БГНЕС.

„От 4 години ме рекетират със записи. Никакви пари не са опростени. За всички закъснения по проекта за „Ларгото” са заведени искови молби. Лицето Ангел Ангелов в МК ме рекетира 4 години. Готов съм да заведа дела срещу Ангелов, срещу всеки, срещу тази депутатка как ѝ беше името”, заяви пред медиите Боил Банов.

В отговор на въпрос на БГНЕС министърът на културата каза, че е готов с оставката си. „Подавам оставка – не съм я разписал, но ще я разпиша, премиерът ще прецени, коалиционното правителство ще прецени. Аз не съм се родил министър. Ще подам тази оставка не от чувство на вина, а напротив – така се прави”, заяви Боил Банов.

Няма опростени средства, заяви Боил Банов. Ще съдя който мога, заяви още той.

Към мен рекет, сплашване не минава. Никога не е минавал и никога няма да мине независимо какво правя в тоя живот, заяви още Банов.

Не приемам този опит за гавра, заключи Банов.

БГНЕС припомня, че по повод изнесените днес на пресконференция на ПП БСП от народния представител и журналист Елена Йончева данни за корупционни действия на министъра на културата Боил Банов от времето, когато е бил зам.-министър, главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди незабавно извършване на проверка. Проверката е възложена на Специализираната прокуратура предвид качеството на лицето, за което са представени данните и твърденията за извършени корупционни прояви, в резултат на които е опростена неустойка на изпълнителя в размер на 700 000 лева.

Още днес ще се пристъпи към изискване на цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект „Ларгото“, културно комуникационен комплекс „Сердика“ 2- 3 етап. Ще бъдат снети и обяснения от лицата, имащи отношение към случая.